Wichmond, Achterhoek, Nederland, Europa, Wereld
+31 6 111 640 38
mail@maartenvanleeuwen.com

Een Triodos Bank Meetup: een documentaire over Shell dollars voor een betere wereld

Een Triodos Bank Meetup: een documentaire over Shell dollars voor een betere wereld

Donderdagavond was ik aanwezig bij de eerste Triodos Meetup in het nieuwe kantoor van Triodos Bank. Vlakbij het station Driebergen-Zeist, op Landgoed De Reehorst, is een volledig duurzaam kantoor ontwikkeld. Het landgoed en de omgeving zijn betrokken bij de ontwikkeling van het kantoorconcept. Het levert een heerlijke plek op om te werken, ook voor de flexibele en ondernemende werknemer zoals ik.

Inspirerende flexplek

Ondanks dat ik inmiddels alweer geruime tijd in loondienst ben, probeer ik zo flexibel mogelijk te werken qua werktijden en werkplekken. Uiteraard vind ik het belangrijk om onderdeel uit te maken van een team. En ook dat team steeds beter te leren kennen. Maar mijn werk speelt zich veel online af en dat betekent dat ik vooral behoefte heb aan een plek waar ik niet teveel confronterende ruis heb. Wat ik daarmee bedoel? Ik houd van ruis om me heen, muziek, pratende mensen etc. maar zodra het neigt naar inhoudelijke discussies of opmerkingen die gaan over ‘werk’ dan ben ik te snel afgeleid. En dat komt dan weer slecht uit als ik een nieuwsbrief aan het maken ben of een website aan het verbouwen ben. Dus met veel plezier maak ik dan gebruik van flexplekken. Zo ook afgelopen donderdagmiddag. Na een vergadering in Utrecht, besloot ik alvast af te reizen naar het kantoor van de Triodos Bank om daar nog even verder te werken aan een nieuwe nieuwsbrief en wat andere dingen van mijn to do lijst af te werken. Het werd een productieve middag in een inspirerende omgeving.

Duurzaam investeren in je idealen

Maar goed ik ging daar vooral ook heen om op tijd te zijn voor de Meetup bij de Triodos Bank. Samen met anderen een documentaire kijken. Daarna in gesprek met documentairemaker Eline Hesse en medewerkers van Triodos Bank over duurzaam beleggen. En een rondleiding door het CO2-positieve en circulaire Triodos pand.

Trailer van de documentaire van Robin Vogel & Eline Hesse

Nu een paar dagen later reflecteer ik nog eens op de documentaire en de gesprekken die ik had met de deelnemers. De documentaire vertelt de persoonlijke zoektocht van Eline Hesse naar een duurzame invulling van haar leven, en een aandelenkapitaal van zo’n 150.000 euro. Ze heeft dit gekregen van haar vader, een inmiddels oud-medewerker van Shell. Iemand die ze ziet als een belangrijke pilaar in haar leven, maar die ook anders in dat leven staat. Iemand ook van wie ze hoopt dat hij haar keuzes kan begrijpen en kan goedkeuren.

Het goed willen doen

Velen van ons die zich net als Eline zorgen maken om de staat van onze planeet en onze toekomst zullen zich herkennen in de zoektocht van Eline. We zullen niet allemaal een aandelenkapitaal hebben ontvangen van 150.000 euro. Toch herkennen we ons wel in de worstelingen van het streven naar je idealen als professional en als mens. En de financiƫle gevolgen die dat streven kan hebben op de korte termijn en op de lange termijn. De keuzes die we nu maken hebben een impact op de toekomst. Ook is er altijd de wens, en hoop, om het goed te doen bij de mensen die je dierbaar zijn. Dat levert soms ook een gevoel van druk op.

De keuzes thuis, op het werk, als consument en investeerder, maken echt het verschil. Voor jezelf en voor een duurzame toekomst. Maar wat kies je dan? Iets dat geld oplevert of iets waar je goed bij voelt? En hoeveel is genoeg?

With my story I want to engage the public with big questions about money, ideals and generations. Is it possible to couple your ideals with your capital? What can my generation learn from the capitalist mindset to build their own standards? Through this process, I not only try to find a way to make my own portfolio more sustainable, but also to inspire others to go on this journey, and challenge banks to be more transparant.”

Eline Hesse

Eline Hesse is er in geslaagd om mij te raken met haar documentaire. Een feest der herkenning op vele gebieden. En de Triodos Bank Meetup is zeker voor herhaling vatbaar. Boeiende gesprekken over impact maken, duurzaam om gaan met je geld en weer wat meer geleerd over het werk van Triodos Investment Management.

Lees meer over

Tags: , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *