Wichmond, Achterhoek, Nederland, Europa, Wereld
+31 6 111 640 38
mail@maartenvanleeuwen.com

Onze toekomst

Onze toekomst

Een paar jaar geleden ontstond bij mij de droom om terug te keren naar de Achterhoek. Daarover schreef ik al een paar weken geleden in “Een nieuwe focus om weer verder te groeien als mens en professional“. Deze week krijgen we de sleutel van ons nieuwe huis in een mooi dorp met een kerk, kroeg, bakker en een school. Er liggen in dat dorp voldoende bouwstenen voor een mooie toekomst voor ons gezin.

Denken over de toekomst

Ik ben altijd een denker geweest als het gaat over ‘de toekomst’. Niet alleen over mijn eigen leven, gezin en directe omgeving. Regelmatig denk ik na over de toekomst van arbeid, democratie, geld, energie, voedsel, gezinsleven, de relatie tussen stad en platteland, werk en vrije tijd, globalisering. Vaak gekoppeld aan welke rol digitalisering daarbij zou kunnen spelen en hoe we kunnen komen tot een maatschappij die op een duurzame wijze omgaat met mens en omgeving. Er liggen in deze tijd zoveel kansen en bedreigingen.

Een verhaal van hoop en perspectief

In dezelfde periode dat ik nadacht hoe ik graag zou willen leven werd ik geïnspireerd door een video waarin Morgan Freeman vertelt over onze toekomst. Het werd geproduceerd in de opmaat naar de klimaatconferentie in Parijs, als ik het me goed herinner. Het is voor mij een film die gaat over hoop en perspectief voor mens en planeet. Een wereld waarin ik graag zou willen leven, nu en in de toekomst.

Angst en veiligheid

Op dit moment lijkt vooral angst en korte termijn denken te regeren. We maken nu vooral keuzes die van invloed zijn op ons gevoel van veiligheid op het gebied van gezondheid en financiële perspectief. Iets wat natuurlijk logisch is als je probeert om een crisis te beheersen. Maar welk perspectief hebben we als we in staat zijn om het Coronavirus de kop in te drukken? Hoe ziet onze toekomst er dan uit? Welke offers hebben we dan gebracht? Wie gaat uiteindelijk de rekening betalen voor de keuzes die we nu maken? Stellen we op dit moment wel de juiste vragen? Worden de keuzes die worden gemaakt wel echt uitgelegd?

Jouw toekomst

Welk verhaal we nu gaan vertellen bepaald hoe we de toekomst eruit gaan laten zien. Ik hoop dat we het gaan hebben over een slimme wereld, waarin we kiezen voor sociale en duurzame keuzes voor de lange termijn in het belang van mens en aarde. De keuzes die we dit jaar maken zullen er echt toe doen, misschien is er wel sprake van een verandering die ertoe doet. Samen maken we het verschil! Welk verhaal ga jij vertellen?

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *