Wichmond, Achterhoek, Nederland, Europa, Wereld
+31 6 111 640 38
mail@maartenvanleeuwen.com

Vrij van schuld

Vrij van schuld

Het was op 30 maart 2017 niet zo gezellig bij ons thuis. Na een paar onrustige maanden volgde het besluit dat ik zou stoppen met mijn bedrijf. Het bracht teveel onrust, onzekerheid en spanning. Het leverde te weinig geld op om als vriend en vader een goede bijdrage te leveren aan onze gezamenlijke droom: ons gezin. 5 jaar later is een mooi moment om de balans op te maken.

Snel handelen 

De volgende dag belde ik een rondje langs de mensen die nog werkzaam waren voor mij dat ik niet langer gebruik kon maken van hun diensten. Ik had eerder al gezegd dat er zaken financieel moesten veranderen om samen door te kunnen gaan. De hele dag probeerde ik te spreken met leveranciers, de verhuurder van het pand en anderen met wie ik samenwerkte. Maar aan het einde van die dag kon ik wel de balans opmaken. Ik zou dit bedrijf stoppen. Ik leende geld om aan alle lopende contracten te voldoen van partijen die niet direct akkoord gingen met een betalingsregeling. Ook beloofde ik mezelf en anderen dat ik alles zou terugbetalen.

Ander werk 

Dus ik moest op zoek naar ander werk. Daarmee kon ik dan de lopende privé verplichtingen betalen. Ook moesten er voldoende inkomsten zijn om ook te kunnen aflossen. Half april had ik mijn eerste sollicitatiegesprek en in mei kon ik beginnen. De jaren daarna ging het allemaal niet zo makkelijk financieel en emotioneel. Toch bleef ik werken aan het afbetalen van mijn verplichtingen. Door de keuzes die ik maakte werd met name mijn accountant nog een paar jaar goed doorbetaald. Definitieve uitschrijving van alle bedrijven onder mijn beheer vond plaats eind december 2020. De laatste betaling van een afgesloten lening deed ik ergens vorig jaar. Ik besloot toen ook dat de gifbeker helemaal leeg moest. Ook mijn studieschuld wou ik zo spoedig mogelijk aflossen.

Schuldgevoel 

Dat zal me in het huidige tempo dit jaar lukken. En dan ben ik op onze hypotheek na vrij van schuld. Maar niet van schuldgevoel, dat blijft knagen. Teleurgesteld dat het nodig was om te stoppen. Soms nog steeds ongemakkelijk in mijn werkzaamheden en mijn relaties. Mijn zelfvertrouwen heeft een deuk opgelopen. Toch ben ik tevreden over de afronding en de stappen die ik zet om dat te realiseren. Tijd zal ook de laatste littekens wegnemen.

Wat heb ik geleerd? 

De ‘lessen’ die ik leerde over het stoppen van een bedrijf en over mezelf: 

 • Langlopende contracten vermijden zolang je nog niet zeker genoeg bent over waar je echt je geld mee gaat verdienen.
 • Je kan echt zonder de meeste software.
 • Over het starten van een bedrijf is veel meer informatie beschikbaar dan over het stoppen van een bedrijf. Wees je daar ook al tijdens het runnen van je bedrijf van bewust.
 • Groei is het heilige mantra voor de meeste ondernemers. Maar bedenk ook wat het kost om te stoppen met je bedrijf: emotioneel en financieel.
 • Wees eerlijk: naar jezelf en naar anderen.
 • Probeer te praten over wat het met je doet om te stoppen en om schulden te hebben. Maar wees je bewust dat niet iedereen altijd op jouw verhaal zit te wachten. Dus ook het zoeken van professionele hulp is aan te raden. Soms moet je ook gewoon kunnen lachen.
 • Check regelmatig met je omgeving of je ‘het nog goed doet’ in de relatie tot de ander(en).
 • Bepaal wat echt belangrijk is in het leven.
 • Voorkom dat je eenzaam wordt.
 • Blijf leren, er komt een moment om opnieuw te beginnen.
 • Ik kan tegen tegenslag en ik ben veerkrachtig. De tering naar de nering zetten.
 • Ik ben in staat om moeilijke beslissingen te nemen en ik kan mij vijf jaar focussen op wat echt belangrijk is in het hier en nu.
 • Als je in survival modus zit, pas goed op jezelf en vermijd negatief energie. Verandering is hard werken, je hebt alle energie nodig.
 • Aannames, logo’s en ego’s zitten snelle verandering altijd in de weg. Dit is van toepassing op het verleden, heden en de toekomst en op mezelf en anderen.
 • Dat ik stopte betekende niet dat ik niet goed was in wat ik deed.
 • Ik hoef geen bedrijf te hebben om te ondernemen. De vorm is niet belangrijk.
 • Maak een pas op de plaats als je voelt dat de tijd daarvoor rijp is. (Ik heb dat eigenlijk nog steeds niet echt gedaan.)

Er is vast nog veel meer, maar voor nu is het genoeg geweest. Ik ga weer door naar het heden en de toekomst. Trots op wie ik ben en wat ik heb gedaan.

Tags: , ,

7 Responses

 1. Arjan schreef:

  Hey Maarten,
  Wat een goed openhartig verhaal. Heel belangrijke ervaring om te delen met ondernemers. Ik wens dat het heel goed met je gaat nu.

  Hartelijke groeten uit Frankrijk!

 2. Arend Jan schreef:

  Pittig verhaal Maarten, maar wat ontzettend knap van je dat je dit zo op papier zet. Ik ken je nog maar net maar ik vind je een top gozert. Ga door met waar je goed in bent en dan weet ik zeker dat het goed met je zal en met je familie. Oja en a.s. zondag gaan we ff knallen in Rotterdam 👊

 3. Sarah schreef:

  “Dat ik stopte betekende niet dat ik niet goed was in wat ik deed.”

  Dit zou je eigenlijk bovenop mogen zetten.

  Dapper Maarten, dat je deze levensles durft te delen. Het toont meer kracht om op deze manier je leven te veranderen dan met oogkleppen op, schouders eronder, door te gaan. I know.

  Groetjes en het allerbeste gewenst, Sarah Schenk-Thompson

 4. Willemijn schreef:

  Willemijn
  Hoi Maarten, je bent een bikkel en toont veerkracht en doorzettingsvermogen!
  Kus van mij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *