Wichmond, Achterhoek, Nederland, Europa, Wereld
+31 6 111 640 38
mail@maartenvanleeuwen.com

Verandering die ertoe doet

Verandering die ertoe doet

Toen ik werkte voor Solidaridad, een internationale ontwikkelingshulporganisatie met een focus op duurzame ketenontwikkeling van grondstoffen zoals koffie, katoen en palmolie, werd tijdens de herpositionering van het merk de slogan “Change that Matters” toegevoegd.

Daar zaken veranderen zodat waarde wordt toegevoegd in de keten, waardoor iedereen er beter van wordt. Klinkt logisch, toch? Niets blijkt minder waar, te vaak wordt grote verandering met de mond gebracht, maar blijkt in de praktijk niet of nauwelijks iets te veranderen. En misschien raken juist daardoor mensen “verandermoe”.

En dat is niet erg, maar sommige veranderingen doen er echt toe. Zeker in een tijd waarin technologische veranderingen, maar ook de verandering van klimaat, ons noodzaken om ons nog beter te wapenen tegen die ‘veranderingen’. We zullen verandering moeten accepteren en moeten kijken hoe we er op een goede manier weer richting kunnen geven aan ons eigen werk en leven.

Hoe ga je om met verandering?

Daaraan moest ik denken tijdens de presentatie van Cyriel Kortleven tijdens zijn keynote op de vakdag voor communicatieprofessionals, de Logeion Cday. Zijn keynote ging in op het veranderen van je mindset als professional om beter met verandering overweg te kunnen.

“Don’t mind the change, change the mindset”

Cyriel Kortleven

Kunstmatige intelligentie en de communicatieprofessional

Tijdens dezelfde vakdag heb ik geluisterd naar een keynote van Deborah Nas, professor ‘Strategic Design for Technology-based Innovation’ op de TU Delft. Het interessante was niet zo zeer de voorbeelden van artificial intelligence (ai) maar de prikkelende vraag hoe het vak van de communicatieprofessional geraakt gaat worden door deze vormen van technologische vooruitgang.

Het is een vraag die mij al langer bezighoudt. Hoe ontwikkelt de rol van marketing- en communicatieprofessional zich in de komende jaren? En wil ik dan nog steeds werkzaam zijn in dit vakgebied? Wat moet ik leren om bij te blijven op mijn eigen vakgebied en welke trends zijn relevant in een snel veranderende wereld om als mens en professional verder te groeien?

Verandering kan vandaag starten. In mijn geval met het opschonen van mijn website. En het vinden van de discipline om hier terug te koppelen wat ik lees, hoor, bedenk en ervaar op het gebied van een veranderende wereld. En hoe je als mens jezelf moet blijven uitvinden om relevant te blijven.

Veel van mijn workshops en presentaties de afgelopen jaren draaide om de vraag: hoe blijf je bij als professional in een tijd van vergaande digitalisering? Een thema dat me blijft uitdagen en waarover ik met regelmaat zal berichten op mijn website en social media kanalen.

Tags: , , ,

One Response

  1. Arjan schreef:

    Klinkt goed, Maarten. Ben benieuwd wat we hier allemaal te lezen krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *